Massage

När eller var kan man njuta mer än i händerna på en bra massör? Enligt min mening – ingenstans! Sen är det en smaksak om man tycker mest om fot-, kropps- eller huvudmassage, västerländsk eller österländsk, mjukt eller hårt.

Massage är den bästa ”medicin” man kan tänka sig för att förebygga och hantera stress. Massage ger smärtlindring, reducerar upplevelse av stress och ger ökat välbefinnande. Vid massage/beröring stimuleras kroppens produktion av oxytocin – kroppens ”lugn och ro-hormon”, som är mycket effektivt och har en lugnande effekt vid stresspåslag. Under massagen ges tillfälle till meditation och tankar om mindfulness -begrepp som är viktiga när det gäller stresshantering, återhämtning och återfinnandet av balans i livet.

En massagebehandling kan tas både i friskvårdande, förebyggande syfte och för direkt behandling eller rehabilitering av specifika skador och besvär.  Under en massage så frigörs kroppens endorfiner, vilka är kroppens glädjehormoner. Det gör att kroppen njuter fullt ut!

Samtidigt finns det tillfällen när massage inte rekommenderas, t.ex vid feber, infektioner, inflammationer, benskörhet eller diskbråck. Konsultera din läkare först.

Jag arbetar med många olika typer av massage. Vilken som väljs är egentligen en smaksak för just ditt välbefinnande.
nedan beskriver jag de olika teknikerna jag arbetar med.

KLASSISK MASSAGE

Klassisk massage är i första hand  en behandling för att ge avslappning, öka rörligheten och skapa välmående, till att behandla direkta besvär och den stärker ditt immunförsvar.
Det ska aldrig smärta men det kan ibland göra ont under behandlingen om man har väldigt ömma/stela eller spända/korta muskler. Detta kan av vissa t o m upplevas som skönt om man vet att man i och med detta kommer tillrätta med sina problem. Man kan också få vad man kallar en behandlingsreaktion på så sätt att man efter behandlingen känner något som kan liknas vid träningsvärk eller ömhet upp till ett par dagar efter behandlingstillfället. Detta är helt normalt.

BINDVÄVSMASSAGE

Efter skador eller operationer kan smärta, ärrvävnad eller muskelspänning uppstå, sjukdom eller inaktivitet kan leda till förtätning av bindväven. Vid bindvävsmassage bearbetas huden så att via nervsystemet en djup verkan i form av ökad blodcirkulation, muskelavspänning, smärtlindring och ökad rörelseförmåga uppstår.
Bindvävsmassagen är mycket effektiv, men upplevs ofta som en smärtsam behandling.

TRIGGERPUNKTSMASSAGE

Triggerpunkter, är ömma och spända muskelpartier som utlöser smärtutstrålning.
Muskelassocierad smärta kan sitta både i muskler och senor men även i lederna.
Muskelsmärtan är ofta lokal och ibland medför muskeln specifika smärtutstrålnings mönster.
Triggerpunkter finns både i muskler och bindväv. Punkten är alltid öm vid beröring men en del kan även smärta utan beröring.
Denna behandling är oftast smärtsam, men mycket effektiv.

REHABMASSAGE

Är en massage som både har rehabiliterande och förebyggande effekt. Denna massage kan användas som behandlingsform i många olika sammanhang. De positiva fysiska och mentala effekterna är många:

  • Ökar blodcirkulationen i musklerna
  • Ökar lymfcirkulationen
  • Har en avslappnande effekt på kroppen
  • Påverkar kroppens inre organ på ett positivt sätt
  • Motverkar spänningar vid smärttillstånd

TAKTILMASSAGE

Taktilmassage är en mjuk beröringsmassage med långsamma strykningar på huden med vegetabilisk olja. Den taktila massagen är en behaglig massage, lika bra för alla, gamla som unga, sjuka som friska. Den är mycket effektiv för personer som är stressade och lider av  oro eller ångest, sömn- eller koncentrationssvårigheter, personer med kronisk smärta samt för dem som sällan blir berörda eller rörda vid.

KOPPNINGSMASSAGE

Massagen utförs med koppor (av glas, silikon eller gummi).
Tekniken går ut på att jobba med undertryck = vakuum. På det sättet har man den unika möjligheten att utan att förstöra kapillärväggar extrahera blod ut i bindväven som då signalerar till kroppen att det finns något främmande i systemet. Immunförsvaret startar därefter en rensningsprocess (s.k. lymfdränage) och produktion av egen medicin (olika hormoner) för att balansera systemet (homeostasen).

AVSLAPPNINGSMASSAGE

Avslappningsmassagen är en massage med fokus på de muskelgrupper som utsätts för stor belastning vid stress och stillasittande arbete. Massagen fokuserar på nacke, axlar, skuldror, rygg, ryggslut, hjässa, ansikte och händer.
Tid för samtal och reflektion ges för den som så önskar. Massagen ges  i lugn och harmonisk miljö, där alla sinnen berörs. Rogivande musik och väldoftande ljus ger en vilsam inramning, med maximal avslappning och återhämtning som målsättning.

HET STEN MASSAGE

Het sten massage är en holistisk behandling där jag använder mig av varma peruanska lavastenar och aromaoljor. Stenarnas värmande effekt förstärker och fördjupar massagens förmåga att reducera spänningar, minska stress och på så sätt återställa balansen hos klienten.
Stenarna blir en förlängning av mina händer. Het sten massage ger en känsla av totalt kroppsligt välbefinnande och den är djupt avslappnande, stressminskande, renande och ger ny kraft och energi!
Lavastenar kommer från Peru. De har polerats och slipats naturligt av vind och vatten. Stenarna innehåller mineraler och framför allt järn, som absorberas genom huden. Dessa stenar har förmåga att bevara värme.